ABS błąd 24 |
Autor |
Wiadomość |
cruzoe
Samochód: Sirion 2
|
Wysłany: 2023-12-06, 04:56 ABS błąd 24
|
|
|
Cześć Wszystkim.
Od jakiegoś czasu zmagam się z problemem ABSu w moim SIRIONIE II. Zaczęło się niewinnie od lewej tylnej piasty. Zużyła się, więc uznałem, że może być tak że i kontrolka ABSu się świeci. Piastę z czujnikiem wymieniłem więc na nową. Po jakimś czasie znowu ujrzałem blask tej samej diody. Przeczytałem to forum. Posprawdzalem błędy. Wysypał się komputer. Wymieniłem na nowy. I po wymianie był chwilę spokój i teraz znowu raz na jakiś czas gaśnie i znowu się zaświeca. Nie ma żadnej regularności. Ciągle jest ten sam błąd 24 czyli przerwany obwód czujnika. Sprawdzałem go jednak na wszystkie strony i obwód nie jest przerwany. Nie mam już do tego siły, a jest zima i jednak czuję się bezpieczniej gdy kontrolka się nie świeci szczególnie jeśli nie jadę sam tylko z dzieciaczkem.
Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
Mały v8
Samochód: Materia
|
|
|
|
 |
cruzoe
|
Wysłany: 2023-12-13, 07:02
|
|
|
Robiłem to wszystko. Nie pomogło |
|
|
|
 |
Mały v8
Samochód: Materia
|
Wysłany: 2023-12-13, 09:12
|
|
|
Zmień ten czujnik i wyczyść koronkę. Jak pokazuje ewidentnie konkretne koło, to co może być innego? Nieraz na czujniku nazbiera się opiłków , i tez ABS fisiuje. |
|
|
|
 |
cruzoe
|
Wysłany: 2023-12-13, 10:55
|
|
|
Nie ma za bardzo jak się nazbierać, bo czujnik jest zabudowany w piaście. A poza tym jest nowy. |
|
|
|
 |
cruzoe
|
Wysłany: 2024-01-07, 13:12
|
|
|
Nie wiem czy to rozwiązanie czy to zbieg okoliczności, ale jak włożyłem taką sakiewkę do pochłaniania wilgoci to ABS działa
. Zobaczymy na jak długo. |
|
|
|
 |
Joki
Administrator

Samochód: Suzuki Baleno
|
Wysłany: 2024-01-07, 13:41
|
|
|
cruzoe napisał/a: | Nie wiem czy to rozwiązanie czy to zbieg okoliczności, ale jak włożyłem taką sakiewkę do pochłaniania wilgoci to ABS działa
. Zobaczymy na jak długo. |
Gdzie ją włożyłeś? |
_________________ Sebastian
http://logado.pl |
|
|
|
 |
nielot
Samochód: Sirion 1,3
|
Wysłany: 2024-01-21, 19:28
|
|
|
Też jestem ciekaw. |
|
|
|
 |
cruzoe
|
Wysłany: 2024-02-24, 17:15
|
|
|
W uchwytach na napoje za ręcznym. Ale nie wiele to dało. Teraz jeszcze spryskałem preparatem do połączeń elektrycznych każde złącze, ale nic to nie dało. :/ także problem dalej aktualny. |
|
|
|
 |
cruzoe
|
Wysłany: 2025-02-24, 17:43
|
|
|
Problem rozwiązany! I okazał się być banalnie prosty do rozwiązania. Wręcz przerażająco banalny, ale do brzegu.
Okazało się, że jak podłączałem wtyczkę do gniazda, to wtyczka się "zaklikowała". To jednak nie wystarczało do prawidłowego połączenia. To, że jak było ciepło i wtedy ABS działał to wpływ rozszerzalności cieplnej. Styki były większe i łączyły. Natomiast przechodząc do rozwiązania.
Samo wpięcie palcem nie pomogło. Pomogło jak zaparłem śrubokręt o Belle i na zasadzie dźwigni dopchnąłem wtyczkę na siłę. Zrobiłem to w sumie przez do że palcem jakoś nie mogłem jej odpowiednio ustawić, ale ważne że pomogło.
Pozdrawiam serdecznie i życzę sprawnych samochodów ;) |
|
|
|
 |
|