Termos II problem z odpaleniem |
Autor |
Wiadomość |
przemas
Samochód: Terios 2003
|
Wysłany: 2024-10-21, 13:57 Termos II problem z odpaleniem
|
|
|
Otóż dziś mi się przytrafiła taka sytuacja, mianowicie rano wsiadam w garażu do samochodu i po przekręceniu stacyjki rozrusznik kręcił silnikiem z większymi obrotami zupełnie jakby spadła kompresja. Po kilkukrotnym wciśnięciu gazu silnik odpalił i pracował normalnie tyle, że z rury wydechowej wyleciało mnóstwo gęstych spalin śmierdzących niedopalonym paliwem. Jak wychodziłem z pracy to nie było problemów. Identyczną jednorazową sytuację miałem z poprzednim Teriosem1. Pytanie czy ktoś miał podobną przygodę i co to było. Bo mi przychodzi do głowy jakieś zawieszenie się sterownika zapłonu (albo czujnika położenia wału?)i podanie zbyt późnej iskry (stąd wrażenie braku kompresji), czy dobrze kombinuje? |
|
|
|
|
Joki
Administrator
Samochód: Suzuki Baleno
|
Wysłany: 2024-10-21, 19:04
|
|
|
Źle kombinujesz. Nie było iskry albo powietrza albo kompresji.
Wybierz sobie bo po fakcie to już można tylko wróżyć. |
_________________ Sebastian
http://logado.pl |
|
|
|
|
przemas
Samochód: Terios 2003
|
Wysłany: 2024-10-21, 20:04
|
|
|
Joki napisał/a: | Źle kombinujesz. Nie było iskry albo powietrza albo kompresji.
Wybierz sobie bo po fakcie to już można tylko wróżyć. |
Ale to mi się zdarzyło w dwóch różnych samochodach i skąd nagle brak powietrza albo kompresji który znikł i silnik pracuje w pełni poprawnie. |
|
|
|
|
Joki
Administrator
Samochód: Suzuki Baleno
|
Wysłany: 2024-10-22, 16:10
|
|
|
przemas napisał/a: |
Ale to mi się zdarzyło w dwóch różnych samochodach i skąd nagle brak powietrza albo kompresji który znikł i silnik pracuje w pełni poprawnie. |
Skoro wykluczasz brak zasilania w powietrze i brak kompresji, zostaje brak iskry (lub iskra w złym momencie). I teraz dalsze wnioski zostawiam Tobie. |
_________________ Sebastian
http://logado.pl |
|
|
|
|
Mały v8
Samochód: Materia
|
Wysłany: 2024-10-23, 07:44
|
|
|
Zacznij od zmiany albo naładowania akumulatora. Zrobiło się zimno może nie miał odpowiedniej sprawności rozruchowej, napompowało się paliwa w cylindry potem musiało się dopalić w wydechu. |
|
|
|
|
|