nobange
Samochód: Sirion M3 1.3
|
Wysłany: 2026-02-04, 20:59 Nowe tarcze i klocki, za grube do felgi
|
|
|
Pomóżcie bo nie wiem o co chodzi. Sirion 1.3 z 2009r. Przyszedł czas na wymianę tarcz i klocków. Mechanik zamówił tarcze i klocki, po złożeniu wszystkiego felga obciera o zacisk. Auto kupione używane, mechanik sugeruje, że felgi są od innego modelu. Ale wątpię bo dostałem 2 komplety kół na zimę i na lato i alusy są oryginalne z logiem Daihatsu. Tarcze o rozmiarze 254 mm x 22 mm. Są cieńsze do Siriona ale mniejsza średnica 246 mm i nie będą pasować do zacisku.
Kiedyś od razu po zakupie tego samochodu też wymieniałem ale same klocki z przodu i też lekko ocierały (tylko przy alufelgach). Myślałem wtedy, że kupiłem jakieś za grube klocki ale nie szukałem cieńszych bo to było dosłownie pół milimetra i sprawę rozwiązałem podkładkami dystansowymi na piaście. Teraz gdy jest również nowa gruba tarcza, jest tego więcej. Tarcza 254x22 mm plus klocek 15 mm. Taki zestaw niby ma być do mojego auta, innych grubości nie ma. Przecież nie będę teraz szukał innych felg o większym ET. Ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak jest? Jakie są oryginalne parametry felg do tego auta? |
|